blokhutten

Een blokhut kan extra sfeer geven aan je tuin en het kan dienen als extra opbergruimte of zelfs als extra kamerruimte. Tuinliefhebbers kunnen vanuit hun blokhut meer van de tuin genieten. Zelfs als het slecht weer is, kun je in je blokhut terecht. Als je niet zo’n grote tuin hebt kun je ook een blokhut plaatsen op een ander stuk grond, om zo een bijvoorbeeld een vast vakantieadres te creëren.

 

Verschil tuinhuis en blokhut

Het is zo gezellig om een blokhut in de tuin te hebben. Blokhutten vallen vaak onder dezelfde noemer als tuinhuisjes. Toch zijn er volgens kenners duidelijke verschillen tussen beide. Een blokhut is namelijk opgebouwd uit houten balken die op elkaar gestapeld zijn. De balken grijpen in elkaar, waardoor je een typische blokhut uitstraling krijgt. Door deze opbouw zijn blokhutten doorgaans steviger dan tuinhuisjes. Daarnaast hebben blokhutten een dak wat aan de kanten uitsteekt. Blokhutten zijn vaak robuust. Goede voorbeelden hiervan vind je in bosrijke gebieden in Scandinavië of als behuizing voor boswachters en houthakkers in Amerika en Canada. Een blokhut is tot slot meestal groter dan een tuinhuisje.

 

Functies van blokhutten

Je kunt een blokhut in je tuin plaatsen om meer ruimte te maken voor bijvoorbeeld gereedschap en tuinmeubilair. Daarnaast zijn grotere blokhutten ook reuze handig als je een extra speelruimte wilt maken voor de kinderen of als je een werkplaats of hobbyruimte wilt maken zodat je geen last hebt van de rommel in huis. Sommige mensen plaatsen een blokhut om er vervolgens een sauna van te maken. Of wat dacht je ervan om een bed & breakfast in de tuin te beginnen? Je kunt een blokhut uitbouwen met een kleine veranda ervoor, zodat je er ook beschut buiten kan zitten.

 

Tips voor blokhutten

Voor je een blokhut aanschaft moet je weten waar de ruimte voor gaat dienen en wat je daarvoor nodig hebt. Blokhutten zijn verkrijgbaar in meerdere maten. Bedenk dat een blokhut altijd veel ruimte inneemt. Een blokhut komt het mooist tot z’n recht als er nog een groot stuk tuin omheen ligt. Je hebt blokhutten in diverse vormen, zoals een vierkant, een rechthoek of een achthoek. Probeer je te bedenken welke vorm het meest geschikt is voor jouw tuin en wat het beste bij de bouwstijl van je huis past. Er valt een hoop te kiezen uit de opbouw van je blokhut. Er zijn diverse diktes verkrijgbaar die invloed hebben op de isolatie en de stevigheid van de ruimte. Het traditionele dak van een blokhut is een zadeldak, maar je kunt je blokhut ook een platdak, een piramidedak, een rond dak of een dak wat schuin afloopt naar één kant geven. Zelfs uit beglazing valt een hoop te kiezen. Je moet van te voren bedenken hoeveel ramen je wilt hebben en ook wat voor ramen. Er zijn bijvoorbeeld kiepramen en vleugelramen. Je kunt kleine venstertjes nemen of juist één groot raam. Om te weten of je een bouwvergunning nodig hebt voor een blokhut, kun je hierover navraag doen bij de gemeente.

 

]51737_tuinhuisje-blokhut-outdoor-life-products-helena-300-hex3830d-hex