prieel

Met een prieel in de tuin heb je een plek waar je altijd kunt genieten van je tuin, ongeacht het weer. Een prieeltje geeft schaduw wanneer de zon fel schijnt en biedt een beschutte plek wanneer het regent. Een prieeltje kun je heel eenvoudig zelf bouwen of je kan een kant-en-klaar exemplaar aanschaffen.

 

Verschil prieel en veranda

Men verward nog wel eens een prieel met een veranda. Het verschil tussen deze twee is dat een veranda als een aanbouw aan het huis wordt gebouwd. Een prieel is een losstaand element in je tuin. Vaak zijn prieeltjes een stuk kleiner dan een veranda of een overkapping aan het huis, maar de maten kunnen variëren. Een prieel is vaak een sierlijk bouwwerk in de tuin. Ze hebben een romantische uitstraling. Vaak worden de gebouwtjes in een ronde of zeshoekige vorm gebouwd. Een prieel wordt vaak gebruikt als een tuinhuisje of als overdekt terras. Deze kleine bouwwerken werden vroeger veel geplaatst in de grote tuinen van oude landhuizen en zijn in sommige landen, zoals Engeland, nog steeds heel populair.

 

Functie van een prieel

Je kunt een prieeltje plaatsen voor verschillende doeleinden. Een prieel staat erg mooi in een grote tuin en geeft de ruimte extra sfeer. Het sierlijke gebouwtje is vanuit je huis al een lust voor het oog. Een prieeltje wat geheel afgesloten is met glazen wanden noemt met ook wel een theehuisje. Je kunt een prieeltje deels open laten. Met een leuk bistrosetje of ingebouwd bankje creëer je een beschutte plek in je tuin waar je je even rustig kunt terugtrekken. In het prieeltje kun je een heater of kacheltje plaatsen zodat je er ook tijdens de koude dagen kunt vertoeven. Een prieel kun je geheel rondom dichtmaken zodat je een mooie ruimte hebt die je kunt gebruiken als extra opslagruimte. Het is ook mogelijk om een jacuzzi te plaatsen in het prieel zodat je altijd kunt genieten van deze luxe in de tuin. Kleine prieeltjes kunnen worden geplaatst om bijvoorbeeld haardhout onder op te slaan.

 

Bouwregels

Prieeltjes zijn over het algemeen kleine gebouwtjes. Tot een oppervlakte van 30 vierkante meter mag je vergunningsvrij bouwen en geldt er geen meldingsplicht. Tenminste, wanneer je in de achtertuin gaat bouwen. Daarom heb je meestal voor het plaatsen van een prieel in de achtertuin geen vergunning nodig. Als je van plan bent om een prieel aan de voorzijde of de zijkant van je huis te gaan bouwen, dan moet je bij je gemeente een lichte bouwvergunning aanvragen. Het gebouwtje mag dan niet hoger worden dan drie meter. Wanneer de oppervlakte van je prieeltje kleiner is dan 10 vierkante meter, dan mag deze op de erfgrens van je buren staan. Als deze tussen de 10 vierkante meter en de 30 vierkante meter is, dan moet je minimaal een meter bij de erfgrens vandaan bouwen om problemen te voorkomen. Het spreekt voor zich, maar voor de zekerheid zeggen we het er even bij; een prieeltje moet op de begane grond gebouwd worden.

 

Prieel schuin dak