tuinhuis

Een tuinhuis in de achtertuin is gezellig en ook nog eens erg handig. Een tuinhuis kan dienen als extra opslagruimte en als verlengstuk van je huis. Een tuinhuis plaatsen is niet moeilijk, maar je moet wel met een aantal belangrijke zaken rekening houden, zoals materiaalgebruik, plaatsing en vergunningen.

 

Verstandig plaatsen

Een tuinhuis hoeft niet heel veel te kosten, maar blijft toch altijd een grote aanschaf. Om er zeker van te zijn dat je er jaren plezier van kunt hebben is het verstandig om je eerst goed in te lezen in de mogelijkheden en benodigdheden. Er valt een hoop te kiezen als het gaat om tuinhuizen. Om een tuinhuis zo duurzaam en veilig mogelijk te maken heb je goede materialen nodig en een beetje verstand van zaken.

 

Tips:

  • Vergunning

In sommige gevallen is er voor het plaatsen van een tuinhuisje een bouwvergunning nodig. De regels zijn na te lezen op internet, maar om zeker van je zaak te zijn kun je informatie inwinnen bij je eigen gemeente. Als blijkt dat je een vergunning nodig hebt dan kun je deze hier direct aanvragen. Vraag ook meteen of er een meldplicht geldt voor het plaatsen van je tuinhuis.

  • Fundering

Een tuinhuisje kan nog zo stevig gebouwd zijn, als er geen goede fundering onder ligt kan er een hoop misgaan. Zorg dat de fundering waterpas ligt en vlak en stabiel is. Leg eventuele buizen en elektrakabels aan voor je de fundering plaatst. De bovenzijde van de fundering moet altijd iets boven het maaiveld komen om wateroverlast te voorkomen. De fundering moet circa 1 centimeter kleiner zijn dan de funderingsmaat van het huisje.

  • Dakgoten

Maak dakgoten aan je tuinhuis, om overtollig water goed af te kunnen voeren.

  • Materiaalkeuze

Kies voor je tuinhuis de juiste materialen. Als het tuinhuisje slechts voor opslag wordt gebruikt hoeven de wanden minder dik te zijn, dan wanneer je er bijvoorbeeld een atelier of werkruimte van wilt maken. Dikkere wanden isoleren beter. Wanneer je kiest voor onbehandeld hout voor je tuinhuis, zorg er dan voor dat je deze eerst goed impregneert, vóór de montage. Zo ben je er van verzekerd dat je tuinhuis goed bestand is tegen de weersinvloeden. Door de onderkant van het hout te schilderen creëer je een extra beschermlaag tegen opspattend water, wat het hout kan beschadigen.

  • Isolatie

Afhankelijk van de functie van het tuinhuis, moet je je van te voren bedenken hoe je het tuinhuisje gaat isoleren. Je kunt de vloer, de wanden en het dak isoleren. Je kunt er voor zorgen dat het tuinhuisje niet tocht, maar ook dat er niet teveel vocht bij de opgeslagen spullen kan komen.

  • Extra’s

Wil je het tuinhuis uitbouwen met bijvoorbeeld een overkapping of een veranda, dan is het verstandig om hier met de bouw rekening te houden.

 

Als je weet dat je met alles rekening hebt gehouden, dan kan de pret beginnen. Er bestaan tegenwoordig allerlei accessoires om je tuinhuisje te verfraaien met bijvoorbeeld bloembakken, luiken en gordijntjes. Een mooi tuinhuisje waar veel aandacht aan is besteed, daar heb je jaren plezier van.

 

Vekam tuinhuis 9a