tuinhuisje

Met een tuinhuisje heb je een mooie extra ruimte die kan dienen als opslagplaats. Je kunt er bijvoorbeeld gereedschap, fietsen of vakantiespullen in kwijt. Een tuinhuisje kan ook prima dienen als knutselruimte, speelruimte, logeerkamer of zelfs als saunaruimte. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn leveranciers die kan en klare tuinhuisjes leveren, maar je kunt ook zelf aan de slag om je eigen gebouwtje te maken. Beide varianten hebben zo hun voor- en nadelen.

 

Prefab tuinhuisje

Een prefab tuinhuis is in de fabriek al per wand gereed gemaakt. Een prefab is dus eigenlijk een groot bouwpakket, met als resultaat een mooi en stevig tuinhuisje. Een ander woord voor prefab is houtskeletbouw. Een prefab tuinhuis wordt geleverd met een duidelijke bouwinstructie en is eenvoudig en snel in elkaar te zetten. Ideaal als je niet veel tijd hebt om te bouwen of niet teveel tijd aan de bouw wil besteden. Als je wel snel van je tuinhuis wilt genieten, maar je wil zelf helemaal niet bouwen, dan kun je door mensen van de leverancier het tuinhuisje laten opbouwen. Deze prefab huisjes zijn over het algemeen zeer goedkoop. Het nadeel van deze huisjes is dat de keuze beperkt is. Als jij al helemaal een idee hebt over hoe het huisje eruit moet gaan zien, dan is het lastig om deze ook al kant en klaar te vinden. Met een prefab huisje is er dus weinig ruimte voor eigen inbreng wat betreft uiterlijk en indeling.

 

Bouwpakket

Naast de prefab bouwpakketten zijn er ook de iets bewerkelijkere bouwpakketten. In een bouwpakket gaat iets meer tijd zitten. Hierbij krijg je op maat gefreesde en gezaagde planken en bijbehorende materialen waarmee je een tuinhuisje kunt maken. Deze bouwpakketten zijn inclusief uitgebreide bouwtekening. Bouwpakketten kosten minder tijd dan helemaal zelf bouwen, maar geven ook en hoop voldoening voor de fanatieke klusser.

 

Zelf bouwen

Voor de echte klusser is het zelf bouwen van een tuinhuis natuurlijk een leuke uitdaging. Je kunt het tuinhuisje bouwen naar een bestaande bouwtekening en een bestaand ontwerp, maar je kunt ook helemaal zelf een tuinhuisje ontwerpen. Dit laatste heeft natuurlijk als voordeel dat je helemaal zelf kan bepalen hoe het huisje eruit gaat zien en welke materialen je hiervoor gaat gebruiken. Wie denkt goedkoper uit te zijn met een eigen bouwwerk heeft het mis. De materialen kunnen vrij prijzig zijn en er gaat veel tijd zitten in het bouwen van een tuinhuisje. Met een zelf gebouwd model ben je doorgaans niet veel minder geld kwijt dan een prefab tuinhuis. Een groot voordeel van een zelfgebouwd tuinhuisje kan de voldoening zijn. Wanneer je tuinhuis af is en helemaal zo is geworden hoe jij het voor ogen had, dan mag je zeker trots op jezelf zijn.

 

Op maat laten bouwen

Als laatste optie kun je kiezen uit een tuinhuisje laten bouwen door een klusbedrijf. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van tuinhuizen, prieeltjes en blokhutten. Je kunt in samenspraak zelf een tuinhuis laten bouwen. Het voordeel hiervan is dat je huisje precies naar wens gemaakt kan worden. Het nadeel is dat deze optie het meeste geld kost.

 

tuinhuisje-7