tuinhuisjes

Een tuin kan een met mooi weer een geweldige luxe zijn. Niets is lekkerder dan ’s ochtends je dag beginnen met een kopje koffie in de tuin. Of wat te denken voor een uitgebreide lunch, gevolgd door een zonsessie bij jou achter het huis? Het is heerlijk om een fijne tuin te hebben, maar dit vergt toch ook enig onderhoud. Al je tuingereedschap wil je niet in de tuin laten slingeren. Het kan beschadigen, het kan zoek raken en bovendien staat het ook behoorlijk rommelig. Een tuinhuisje achterin de tuin is de ideale oplossing.

 

Een tuinhuisje plaatsen

Als je een tuinhuisje wilt kopen is het raadzaam om van te voren te controleren of hiervoor een bouwvergunning nodig is. Tuinhuisjes moeten namelijk aan bepaalde eisen voldoen wat betreft veiligheid, milieu, burenoverlast, bestemmingsplan en omgevingsbeleid. Kleine tuinhuisjes mogen vaak nog gebouwd worden zonder vergunning, maar het is verstandig om zeker te weten dat je een tuinhuis mag plaatsen. Het is zonde als je achteraf een boete moet betalen of het tuinhuisje weer moet weghalen. Je kunt hierover informatie inwinnen bij je gemeente of via omgevingsloket.nl. Om je buren te vriend te houden kan het ook nooit kwaad om buurtbewoners in te lichten over je plannen. Het bouwen of plaatsen van je tuinhuis kan namelijk even voor wat overlast zorgen.

 

Verschillende soorten tuinhuisjes

Er zijn een heleboel soorten tuinhuizen op de markt. Tuinhuizen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn kleine tuinhuisjes die geschikt zijn als berging ruimte of tuinhuisjes waar een extra werkruimte gecreëerd kan worden. Er zijn sfeervolle tuinhuisjes van hout die op een blokhut lijken of kunststof en metalen tuinhuisjes die gemakkelijk in onderhoud zijn. Je kunt bij je tuinhuisje ook een overkapping of prieel plaatsen of als je helemaal wilt uitbouwen kun je het tuinhuisje verfraaien met een mooie veranda. Je kunt een tuinhuis simpel houden, maar je kunt ook kiezen voor een luxere variant. Je kunt er voor kiezen om zelf een tuinhuisje in elkaar zetten, maar er zijn ook kant en klare varianten beschikbaar;

  • Doe-het-zelf tuinhuisjes

Voor de echte klussers zijn er tuinhuizen te koop die je zelf nog in elkaar moet zetten. Je kunt kiezen uit prefab-modellen die je simpel en snel zelf in elkaar kunt zetten. Het zijn als het ware bouwpakketjes voor tuinhuisjes. Deze prefab modellen worden geleverd met handige bouwtekeningen en dikwijls zijn er online instructievideo’s terug te vinden. Je kunt er ook voor kiezen om alleen ruwe materialen aangeleverd te krijgen waar je helemaal zelf mee aan de slag gaat. Het is even een klus, maar de voldoening zal des te groter zijn. Het leukste aan tuinhuisjes die je zelf nog helemaal moet bouwen is dat je het helemaal eigen kunt maken. Je kunt zelf bepalen of er ramen in komen bijvoorbeeld en waar je deze ramen dan plaatst.

  • Kant en klare tuinhuisjes

Voor degene die geen tijd of geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan of voor de klusser met twee linkerhanden zijn er gelukkig ook kant en klare tuinhuizen verkrijgbaar. Deze huisjes heb je binnen een dag staan, zonder allemaal rommel in de tuin er aan over te houden. Je kunt gelijk beginnen met het indelen van je tuinhuis.

tuinhuis lillesund 1