tuinhuizen

Tuinhuizen zijn er in alle soorten en maten. De meeste tuinhuizen worden gemaakt van hout, maar er bestaan tegenwoordig ook varianten van metaal of kunststof. Ieder materiaal heeft voordelen en nadelen. De materiaalkeuze hangt voornamelijk af van de functie die het tuinhuis krijgt en hoeveel geld je er aan uit wilt geven.

 

Tuinhuizen van hout

Hout is relatief goedkoop en is gemakkelijk te bewerken. Daarnaast is het materiaal milieuvriendelijk. Hout is daarom de meest voor de hand liggende keuze om te gebruiken voor tuinhuisjes. Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor de bouw van tuinhuizen. Loofhout komt van loofbomen en is over het algemeen harder dan naaldhout. Toch is naaldhout de meest gebruikte houtsoort voor tuinhuisjes. Dit komt omdat naaldhout niet heel duur is en toch stevig genoeg is. Als je van plan bent om zelf een tuinhuis te bouwen, dan is hout de meest voor de hand liggende optie om mee te gaan werken. Kunststof of metaal is veel lastiger om zelf te bewerken. Veel mensen vallen voor de charme van hout. Hout heeft een natuurlijke, warme uitstraling die in iedere tuin past. Hout is bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar, dus je kunt er meteen mee aan de slag. Hout is bewerkelijk en niet heel duurzaam. Om hout te beschermen tegen weersinvloeden moet je het eerst goed impregneren. Hout blijft bewerkelijk, want je moet het materiaal om de zoveel tijd weer opnieuw beschermen tegen vocht. Op den duur vergaat hout. Een ander nadeel van een houten tuinhuis is dat het materiaal werkt. Je moet er tijdens het bouwen rekening mee houden dat hout kan krimpen of juist uit kan zetten onder invloed van tempartuur en vocht om te voorkomen dat je hout gaat splijten.

 

Tuinhuizen met beton

Beton is goedkoop en zeer duurzaam. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een tuinhuis met beton. Beton is gemakkelijk verwerkbaar en als je de juiste betonmix gebruikt is het oersterk. Vaak wordt beton gebruikt in combinatie met hout of bakstenen. Funderingen zijn meestal gemaakt van beton. Als je veel verstand hebt van beton dan kun je zelf je eigen betonmix maken, maar er zijn bij bouwmarkten ook kant en klare betonnen onderdelen verkrijgbaar.

 

Tuinhuizen met metaal

Metalen tuinhuizen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Metaal is een stevig materiaal. Vaak wordt er bij tuinhuizen gebruik gemaakt voor de metaalsoorten staal of aluminium. Door de uitstraling die metaal heeft, wordt een metalen tuinhuisje meestal alleen gebruikt als extra berging voor bijvoorbeeld tuingereedschap en fietsen. Metalen tuinhuisjes kun je niet zelf bewerken tot een eigen ontwerp. Je schaft altijd een bestaand huisje aan. Metalen tuinhuizen zijn vaak rondom helemaal dicht en hebben geen raampjes ingebouwd. Men kiest meestal voor een metalen tuinhuisje als goedkope oplossing bij een tekort aan bergruimte.

 

Tuinhuizen van kunststof

Tuinhuizen gemaakt van kunststof hebben enkele grote voordelen; het materiaal is zeer onderhoudsarm en het is gemakkelijk schoon te maken. Kunststof kan niet roesten of wegrotten en is daarom zeer duurzaam. Een kunststof tuinhuis is gemakkelijk te monteren en demonteren. Het materiaal heeft niet de charme van hout, maar er wordt tegenwoordig steeds vaker kunststof gebruikt met een houtlook.

-MetalenTuinhuisjes-Fonteyn-Tineke-202-x-123-cm-201020-30