veranda

Een veranda is een verlenging van je huis. Het is een uitbouw waarmee je extra beschutting in je tuin creëert. Met een veranda haal je buiten naar binnen en binnen naar buiten. Een veranda kun je laten maken, maar als je een beetje handig bent kun je deze ook heel eenvoudig en goedkoop zelf plaatsen.

 

Wat is een veranda?

Een veranda is een aanbouw van je woning, met slechts een afdak die wordt ondersteund door palen. Een veranda heeft meestal geen ommuring. Men verwart een veranda ook weleens met een serre, maar in Nederland is een serre een uitbouw met beglazing. De meeste veranda’s worden gemaakt van hout, om het buitengevoel extra te benadrukken. Een veranda kan daarnaast ook gemaakt worden van aluminium. De vloer van de veranda loopt meestal gelijk met de vloer in huis van de kamer waaraan de veranda grenst. Wanneer je de deuren openzet heb je dus een extra groot huis. Omdat een veranda meestal helemaal geen muren heeft behoud je zoveel mogelijk lichtinval in je huis. Voor extra licht kun je besluiten het dak van glas te voorzien in plaats van hout. Je kunt op je veranda zaken kwijt zoals een barbecue en een zitgedeelte. Dit gedeelte van je tuin is beschut, zodat je zelf en je spullen geen last hebben van neerslag. Je kunt het hele jaar rond plezier hebben van je veranda. Zeker wanneer je een gezellige zithoek maakt en terras heaters plaatst is het hier zelfs in de wintermaanden goed toeven onder een dekentje bij een haardje. Om een veranda ook in de winter warm te houden is het mogelijk om de uitbouw ok nog te isoleren.

 

Bouwtips voor de veranda

Een veranda bouwen of laten bouwen is niet moeilijk. Je moet alleen wel met een aantal zaken rekening houden, namelijk;

  • Over het algemeen is een bouwvergunning niet noodzakelijk als je een veranda wilt laten bouwen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tuinhuis of een blokhut. Om er zeker van te zijn dat je meteen kunt gaan bouwen kun je voor de zekerheid navraag doen bij je gemeente.
  • Wanneer je wilt uitbouwen zonder vergunning, dan mag je dit doen tot maximaal 30 vierkante meter.
  • Wanneer je een glazen dak plaatst op je veranda, moet je wel kiezen voor veiligheidsglas. Dit is in Nederland verplicht. Het maakt verder niet uit of je nu keist voor enkel glas, HR isolatieglas of zonwerend glas. Bedenk je wel dat je een glazen dak vaker moet schoonmaken dan een houten dak, omdat je op het glas alles ziet liggen.
  • Bedenk voor het bouwen ook of je aan de veranda een zonwering wil plaatsen. Als dit je keuze is, dan moet je hier al met de constructie rekening mee houden.
  • Kies bij je vloerkeuze voor een gemakkelijk te onderhouden vloer, omdat de vloer van je veranda het hele jaar door aan de elementen is overgeleverd. Tegels, houten vlonders en plavuizen zijn hiervoor het meest geschikt.
  • Een veranda heeft net als een huis een goede fundering nodig om stevig en betrouwbaar te zijn. Begin daarom altijd met het aanleggen van een sterke basis voor je veranda.

houten-veranda-voordelig